08-01-05

Uit de Morgen: Vlaams Belang doet niet mee aan Tsunami 12-12

In tegenstelling tot sommige andere politieke partijen die hun achterban oproepen om de nationale 12-12-actie te steunen, doet het Vlaams Belang op zijn website een oproep om geld voor de slachtoffers van de ramp in Zuidoost-Azië te storten op het rekeningnummer van de vzw Volk in Nood (VIN), met vermelding ‘watersnood Azië’. VIN is een organisatie voor ontwikkelingshulp die niet erkend is als ngo en geen werking heeft in die regio van de wereld. “Volk in Nood brengt de hulp uitdrukkelijk onder Vlaamse vlag”, stelt de extreemrechtse partij op haar website, “als teken van Vlaamse volkssolidariteit.” VIN is een humanitaire organisatie, die naar eigen zeggen “vooral diegenen met noodhulp wil bijstaan die omwille van hun volkstoebehoren of etnie worden vervolgd”. De vzw werd opgericht in 1996. De voorbije jaren was VIN uitsluitend actief in Kroatië, Bosnië, Kosovo en Albanië. Maurice Muylaert, medeoprichter van VIN, geeft in een gesprek met De Morgen toe dat zijn organisatie geen enkele werking heeft in Zuidoost-Azië, nog niet weet welke projecten ze zal steunen en het evenmin bekend is met welke ngo men zal samenwerken in de door de tsoenami getroffen regio.

Enkele jaren geleden besloot toenmalig staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) dat VIN geen toelating meer kreeg om fiscale attesten voor giften uit te schrijven, maar dat probleem werd volgens Muylaert inmiddels verholpen.

Geconfronteerd met de oproep van het Vlaams Belang om tsoenamigiften op de rekening van VIN te storten, viel Muylaert gisteren compleet uit de lucht. “Dat wist ik niet”, zei Muylaert. “In elk geval is die oproep niet op ons verzoek gebeurd.” VIN, dat zich uitdrukkelijk presenteert als “een niet-partijgebonden hulporganisatie” die geen contacten heeft met het Vlaams Belang en geen banden heeft met extreem-rechts, zat duidelijk verveeld met de situatie. De vzw stuurde gisteren, na de ontdekking van de oproep op de VBwebsite, een dringend verzoek naar het Vlaams Belang om die oproep onmiddellijk te verwijderen. “VIN wil er geen twijfel over laten bestaan dat het een strikt partijpolitieke neutraliteit wenst te handhaven”, stelde de organisatie vervolgens in een persbericht. “VIN richt zich tot alle Vlaamsvoelenden die het leed in Azië willen lenigen. Dezen zijn zeker niet uitsluitend aanhangers van het Vlaams Belang.” Joris Van Hauthem, woordvoerder van het Vlaams Belang, gaf geen commentaar op de kwestie. “Ik ga hierover vandaag niets meer zeggen”, verklaarde Van Hauthem. “We gaan wel zien wat we zullen doen.”

16:24 Gepost door A. | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

mmm Alle argumenten die VB-stemmers aanhalen om niets te moeten storten, worden in dit berichtje wel opgesomd: een ngo die al dan niet erkend is als ngo, die geen projecten heeft lopen in Zuid-oost Azië, die bijgevolg ook niet weet wat ze met dat geld moet gaan doen ... Dat wekt echt wel vertrouwen, moet ik zeggen. *zucht*

Gepost door: Karel | 11-01-05

De commentaren zijn gesloten.