04-09-06

'Wees lief tegen je man, doe alsof je klaarkomt'

Dat is het advies van de Britse feministe Fay Weldon (74) in de papieren De Morgen. Ik was bijna in een Franse colère geschoten bij het lezen van deze koptekst maar moedig de woede wegslikkend las ik verder. Dit zijn haar wijsheden:

-Tachtig procent van de vrouwen komt zelden of nooit klaar. Dat zijn de feiten, daar moeten we ons bij neerleggen.
-Alle moderne, veeleisende carrièrevrouwen zullen eindigen als eenzame vrijgezellen.
-Er zijn maar weinig zaken die een vrouw gelukkig maken: seks, eten, vrienden, familie, winkelen en chocolade.
Conclusie: onze ambities staan haaks op onze natuur. 'We zijn nog altijd holbewoners, ook al wonen we in een loft.
Vrouwen zijn geboren om moeder te zijn'.
En: 'een vrouw die gelukkig is, doet alsof ze klaarkomt, schenkt haar man vervolgens een glas champagne in en overlaadt hem met complimentjes. Doen alsof is aardiger tegenover de man. Anders wordt hij angstig en zal hij minder goed presteren. Doe jezelf en je partner een plezier: doe alsof.'

De man als kasplantje, de vrouw als eeuwige verpleegster. Als dat geen eeuwenoud cliché is. Maar het raakt wel een onderwerp aan waar veel vrouwen het moeilijk mee hebben. Een evenwicht vinden mét kinderen is nog moeilijker. 'Vrouwen zijn geboren om moeder te zijn', daar heb ik het heel moeilijk mee. Over mijn mama-capaciteiten durf ik wel eens te twijfelen, mijn vriend daarentegen is een geboren vader. Ik ben niet boos meer op het artikel, het vertelt voor een deel een waarheid die in deze maatschappij van tel is. Vrouwen zijn nog steeds degenen die een stapje terugzetten voor het welzijn van hun kinderen. Dat hoort zo, is het devies van velen. Dat botst enorm met mijn A.-zijn. Want ik heb nog heel veel dromen, maar de toekomst van een eenzame carrièrevrouw schrikt me ook af.

De wondertermen zijn 'evenwicht' en 'time-management', maar die termen slaan nergens op als je kind ziek is of zich rond je heen drappeert omdat het aandacht wil. Een kind kan je immers niet time managen... Flexibiliteit is een ander woord, maar dat wordt ook al door je werkgever verwacht. Het is soms om moedeloos van te worden. Ik zoek nog steeds naar de perfecte oplossing, wie hem gevonden heeft, mag het altijd laten weten ;-)

En die fake orgasmes ten huize A.? No way, dat is toch een pertinente leugen voor degene die je liefhebt? Leve de 20%!!!

14:06 Gepost door A. in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

goed zo! een moeder die haar uiterste best doet, een gedroomde vader, wat kan je dochter nog meer wensen? de perfectie bestaat niet, je doet het goed, laat dat goed tot je doordringen. en wat liefde betreft, je hebt 200% gelijk :-)

Gepost door: doornroosje | 04-09-06

20% Ik snap er dus niks van hè. Telkens die cijfers in de krant komen denk ik: ach, da's weer een geïsoleerd onderzoek, dat kan toch niet kloppen, die cijfers zijn verkeerd geïnterpreteerd. Maar blijkbaar komen ze nu onderzoek na onderzoek terug naar voren, en nu begin ik toch te denken: ocharme die vrouwen! En dan nog 80%????!!! Ongelooflijk... Ik probeer dan 10 koppels uit mijn kennissenkring te bedenken, en te bedenken wie de twee gelukkige dames dan zouden zijn... Hm... Ik wil het niet weten. Telkens dit onderwerp aangesneden wordt in de media heb ik dezelfde reactie: totaal ongeloof, gevolgd door compassie.

En die vrouwen moeten zich bij die cijfers neerleggen? En maar faken? En dat moeten we dan horen uit de mond van een feministe? 'k Vraag me dan af wat de oorzaken zijn. Is het puur fysiek? Of ligt het aan de mate waarin je je op je gemak voelt met je eigen lichaam en het lichaam van je partner (eerder mentaal dus)? -> ik denk dat het vaak het laatste is. Misschien moeten er maar eens cursussen seksuele opvoeding voor volwassenen gegeven worden. :-)

Faken? Nee danku. Nergens voor nodig, en als het nodig zou zijn, dan zou dat volgens mij een indicatie zijn dat er iets fout zit in de relatie...

(Misschien ben ik wat ongenuanceerd omdat ik er niet genoeg over weet, maar iemand die me er meer over kan vertellen, ga je gang...)

Gepost door: liza | 04-09-06

20% In het blogwereldje is die twintig procent alvast goed vertegenwoordigd. ;-)

Gepost door: yab | 04-09-06

erg een feministe die de vrouw dwingt in de ondergeschikte rol! Heb er geen woorden voor. In elk geval, ik ben niet geboren om kinderen te krijgen, ik wil geen kinderen, ik heb wél een goeie vent, en ik beschouw man en vrouw volledig gelijkwaardig, ook op seksueel gebied. Dus die orgasmes, daar hebben we verdomme recht op! Laat ze maar hun best doen, die venten :-)

Gepost door: Josie | 05-09-06

De commentaren zijn gesloten.